Det räcker inte med kärlek

En mammas kamp för sin son

Vad kan en mamma göra för att hjälpa ett barn som lider av ett livslångt funktionshinder?
I den utlämnande debuten Det räcker inte med kärlek berättar Jenny Lexhed om sitt liv och sin envisa kamp för att hjälpa sonen Lucas till ett självständigt liv.
En kamp, som hon personligen får betala ett högt pris för.
Det räcker inte med kärlek är berättelsen om en familj i kris och vägen tillbaka till ett bra liv.
När Jennys äldsta barn Lucas är i tvåårsåldern börjar Jenny misstänka att allt inte står rätt till. Vad som börjar som en känsla, en olustig föraning, blir alltmer till en övertygelse: Lucas är inte som andra barn. Allt tyder på att sonen har autism - ett livslångt funktionshinder. Kanske kommer han aldrig att lära sig att tala?
Vi får följa familjen, och framförallt Jenny som kastas mellan hopp och förtvivlan. Jakten efter en behandlingsmetod som kan hjälpa Lucas gör henne alltmer desperat och till sist tar historien en ny dramatisk vändning. Jenny går in i en utmattningspsykos och blir tvångsintagen på den psykiatriska avdelningen. Här vidtar en annan resa, tillbaka till hennes starka, friska jag, och tillbaka till Lucas som så väl behöver henne.

Boken Det räcker inte med kärlek är emellanåt så utlämnande och smärtsamt konkret att man måste lägga den ifrån sig för att hämta andan.
Johanna Saldert, DI weekend

Boken Jenny skrivit om sitt autistiska barn och sitt eget sammanbrott är inte bara en berättelse om en utarbetad mamma och en familj i kris. Den handlar också om styrka, och framför allt om vägen tillbaka till ett bra liv. Det är en historia berättad med både galghumor och självironi.
Astrid Johansson, DN

Lexhed skriver så nyktert, med en sådan självinsikt när hon mår som sämst och med sina barn som enda fokus. Jag är imponerad. Kärleken till sitt barn går att känna igen sig i, för alla föräldrar.
Johanna K, Bokhora

Ibland drivs historien framåt som dagboksanteckningar, ilband som saklig rapport, ibland i bästa romanstil. Och då, i de viktigaste styckena, hettar det till; känslobeskrivningarna fungerar, ångesten är påtaglig, och som läsare och småbarnsmamma rycks jag fullständigt med. Tårarna sprutar. En läsvärd och gripande skildring om ett barns väg ut ur en diagnos, vars uttryck och symptom både förfärar och fascinerar.
Henrika Thomasson, tidningen Trots Allt Göteborg

Det här är en bok för alla föräldrar som har ett autistiskt barn eller som själva dukat under för trycket i en komplicerad familje situtation. Den ger också rik kunskap för alla som arbetar som barnpsykologer, psykoterapeuter, psykiatrer, familjeterapeuter, kuratorer och angränsade yrken.
/Natur o Kultur direct

"Sådana här berättelser är oumbärliga för oss som arbetar inom vård och skola. De placerar kompromisslöst den unika människan i centrum och ökar vår förmåga till inlevelse. Det är den inlevelsen som ska ge oss kraft att utforma behandling, stöd och utbildning efter den enskilda personens behov. Det är en angelägen bok som kan hjälpa andra som ska gå liknande vägar. Kanske får de lite lättare att orientera sig och att känna sig lite mindre ensamma. Och kanske får de hjälp att upptäcka ljuspunkterna, även när det känns som mörkast."
Per Naroskin, psykolog och psykoterapeut

"Lexheds bok är stark, fängslande och mycket intressant! Trots detaljrikedomen lyckas hon trollbinda mig rakt igenom hela boken. Begåvat och naket skildrat!"
/Silvia Redaktör

"'Det räcker inte med kärlek' är en sån vacker och stark berättelse om en familj, som kämpar för att hålla ihop. Jag sitter nästan hela boken igenom med en tår i ögonvrån, boken griper tag i mig från början till slut. Man glädjs med familjen, man sörjer tillsammans med familjen och man lär sig en hel del om autism och vad det innebär. Läs den!"
Sara, Bokbloggen

Vi slåss, kämpar och bråkar för vårt barn. Ingen ger mig extra kraft att klara dagen. Jo, min underbara lilla flicka med ett skratt som når ända in i min själ. Och min fina stolta son som skyddar sin syster i alla lägen. Och så din fina välkskrivna bok. Jag har köpt den till alla släktingar och jag kommer att ge den till alla som fyller år. De kommer genom din text att förstå mitt liv bättre. Din text förmedlar verkligen avskalat och rent hur det är att kämpa för sitt barn, kämpa tills man blir tokig och sedan resa sig för att fortsätta kampen. Stort Tack för att du tog dig tiden, orken och kraften att skriva "Det räcker inte med kärlek"
Förälder