nyt inlagg Jenny Lexhed

Vi vill få i oss nödvändiga vitaminer och mineraler, så tillsätt fröer till din måltid så kan du vara säker på att du får i dig mer nyttigheter än du tror. Fröer är nämligen en fantastisk hälsokälla som mättar på grund av dess höga halter av proteiner, samt boostar din hälsa med kraft och energi!  

Små underverk

De är små men fullproppade med nyttigheter för magen, hjärtat och hjärnan. De håller även vikten och stärker immunförsvaret.

Fröernas kategorier

  • Baljväxter – Fröer som extraheras från sina skidor, rensas och torkas. Bönor, kikärtor, linser. De är proteinrika, långsamma kolhydrater som innehåller lösliga fibrer och fleromättade fettsyror. Kan till viss del minska risken för cancer och hjärtfel. Reglerar även både blodsocker och kolesterol.
  • Nötter – Har ett frö inuti det hårda skalet. Valnötter, hasselnötter, kastanjer, ekollon etcetera. De innehåller massor av antioxidanter, mineraler, E-vitamin och nyttiga fetter. De stärker nervsystemet, skelettet och musklerna. 
  • Oljehaltiga fröer – Exempelvis sesamfrön, pumpafrön och solrosfrön, vilka man kan extrahera olja ifrån och de innehåller höga halter av proteiner och nyttiga fetter.   

7 nyttiga fröer

Fröer finns det gott om och de är rena guldgruvan för hälsan. Här kommer topp 7 av dessa nyttoverk! 

  1. Chiafrö – Detta lilla underverk är en superantioxidant som även innehåller massor av kalcium, vitaminer, omega 3, protein. Chia betyder styrka, och den gör lätt sitt namn.
  2. Hampafrö – Omtalad och nyttig. Även känd som cannabisfrö. Kommer ursprungligen från cannabisväxten, eller även kallad haschplanta. Finns att läsa om fröernas olika egenskaper på Nordland Seeds Sweden. Innehåller en mängd kostfiber, protein och fleromättade fetter. Även rika på E-vitamin och kalcium. Går även att utvinna till en nyttig olja.
  3. Pumpakärnor – Innehåller mycket vitaminer, antioxydanter, mineraler, järn, zink och magnesium. Även så pass rikliga på protein och nyttiga fetter så att man bör sätta en gräns för hur mycket som konsumeras.
  4. Quinoa – Alternativ till ris och pasta. Nyttiga på grund av att de är glutenfria och för mängden protein och fiber. Innehåller även zink, järn och B-vitamin.
  5. Linfrön – Låt oss klargöra att de kan passera tarmkanalen utan att lämna ifrån sig gifter ifall man begränsar dosen till ca 2 matskedar per dag eftersom de innehåller linamarin som kan omvandlas till giftig vätecyanid. Linfrö innehåller i övrigt massor av omega 3, vitaminer, kalcium, zink, fosfor, järn, och även fibrer som har en laxerande effekt och blir en bra hjälp för magen.  
  6. Sesamfrö – skyddar mot cancer och hjärt-och kärlsjukdomar då den innehåller sesamin. Sedan sitter den på massor av protein, B- och E-vitamin, fosfor, järn, magnesium, kalcium, zink och omega 6. Förutom att de är näringsrika så passar det även utmärkt i matlagning och bakning på grund av den goda smaken. Sesamolja är en fantastisk smakhöjare!
  7. Amaranth – Denna nyupptäckta pärla kan med fördel användas istället för ris eller pasta, även till att koka gröt på. Glutenfri, skonsam och nötig i smaken. Även god som utfyllnad i sallader. Det är rik på protein, fibrer, vitaminer och mineraler. 

Välj och vraka bland hälsans små under!