Nyt indlæg jenny lexhed

Som möbelklädsel så är det rätt smart att välja läder. Om du se till att välja läder av god kvalitet så är det vackert, slitstarkt samt även komfortabelt. Ser du även till att sköta om det på rätt sätt, så ärr det även mycket tåligt. Sedan är det ju så att läder som slits naturligt, det blir bara vackrare med tiden! De tre vanligaste varianterna av läder för möbler är anilinläder, semianilinläder och täckfärgat läder. Sedan används även nubuck.

Anilinläder

Det läder som har det mest autentiska utseendet är anilinläder. Det beror på att alla skinn som används, de får behålla sin naturliga struktur. Det innebär att allt som ärr, märken från insektsbett med mera är kvar i skinnet. Ofta gör det att skinnet eller lädret kan ha olika färgskiftningar. Man brukar undvika att färga denna typ av läder. Ibland genomfärgar man det, men utan att applicera någon täckfärg på ytan.

Det som ibland används för anilinläder är ett tunt lager vax. Detta gör att lädret i sig blir mjukt och passar bra som klädsel för möbler. Det gör även att materialet i sig kan andas, så att det med åren blir en fin patina. Dock krävs det att man underhåller detta läder regelbundet. Det så att det bevarar sitt utseende och sina naturliga egenskaper.

läder

Semianilinläder

Semianilinläder är till skillnad mot anilinläder behandlat. Det med en slags beskyddande finish. Det gör bland annat att det blir lite tåligare och klarar av solljus bättre till exempel. Denna lädersort kräver inte heller lika mycket underhåll som anilin. Den har ett bra skydd mot slitage. Dessutom en ganska naturlig struktur.

Täckfärgat läder

Täckfärgat läder eller pigmenterat läder som det även heter. Det är ett läder man har ytbehandlat med olika skyddande produkter. Det gör att skinnklädseln blir riktigt slitstarkt samt att det är både smuts- och vattenavvisande samt att det även gör det ljusbeständigt. Du kan ofta hitta detta läder i en mängd olika färger. Men tack vare att man färgar det, så försvinner även dess naturliga struktur. Lädret kräver inte alls mycket underhåll och är ett bra alternativ för möbler det förekommer dagligt slitage.

Nubuckläder

Ett nubuckläder är ett anilinläder, men skillnaden dem emellan är att man har på nubucklädrets garvade sida slipat det, så att det nästan får en sammetsliknande yta. Detta läder är exklusivt samt har ett mycket vackert yttre. Dock är det inte så tåligt mot slitage eller fläckar.

Du bör undvika att ha någon form av vätska på detta läder samt att du bör låta bli att behandla det med vanlig läderkräm, då detta kan förstöra skinnet.

Välja rätt läder

Vilken typ av läder du ska välja att ha för just din möbel, det beror helt på hur du tänkt använda den. Ju mer slitage din möbel utsätts för, desto tåligare läder bör du satsa på. Så för stolar som används dagligen är det att rekommendera semianilin eller pigmenterat läder. Använder du dina möbler mer varsamt, så är det rätt val med anilinläder, då det är det mest estetiska.