nyt inlagg Jenny Lexhed

I många hus så finns det idag en vind, alltså att utrymme som finns precis under husets tak. Detta utrymme kan vara av det större slaget, eller bara en liten kallvind. För att nå detta utrymme på ett bra sätt, så kan det vara en fördel att ha en vindstrappa. Beroende på hur du vill nyttja din vind, så finns det olika varianter av vindstrappor att välja på. Är din vind rätt stor, så kan det vara värt att bygga om den till en bra vindsvåning och då ha en vanlig trappa upp. Men ska din vind bara vara ett slags förvaringsutrymme då räcker det bra med en vindstrappa du kan vika upp och ner vid behov. Om du vill, besök https://www.stegfabriken.se/trappor/vindstrappor, där det finns ett brett utbud av just vindstrappor. 

Smart sätta in en trappa till vinden 

Den vanligaste formen av vindstrappa, det är en trappa du monterar in i innertaket. Trappan i sig är då inbyggd i en vindslucka. När du har behov av att klättra upp till vinden, så drar du ner luckan och trappan/stegen fälls ut. En vindstrappa är bra då den är det minst utrymmeskrävande sättet att få tillgång till vindsutrymmet. Fördelen med denna trappa är att den inte syns då den inte används. Det eftersom att du då har din lucka stängd och det är i den som trappan sitter i. Tänk bara på att isolera luckan på bra sätt, så att det inte bildas kondens. För det kan få din trappa att svälla. Sedan är isolering viktigt för att värmen i ditt hus försvinner upp eller att kylan från vinden letar sig ner i bostaden. 

När det gäller design på vindstrappor, så finns det flera att välja på. Dels de klassiska, i trä. Där fäller man samman stegen i tre delar. Sedan finns det även moderna sax-stegar i aluminium. 

Hitta rätt vindstrappa för dig 

Att välja en vindstrappa med lucka är smart och tar minst plats i ditt hem. Men du bör ändå ha plats för den, då den är i utfällt läge. Sedan är det viktigt att välja en vindstrappa som är stabil samt lagom stor. Det ska inte vara svårt att ta sig upp för den eller ner för den. Många gånger har man ju kartonger, lådor och andra prylar i famnen med upp eller ner. Det eftersom att vinden är ett förvaringsutrymme för säsongsbetonade saker som julpynt eller sommarkläder.  

Du som vill kunna förvara mycket på vinden samt att det ska vara lätt att ta ner och upp dessa saker, du bör välja en trappa som är lite bredare. Runt 70 cm är en bra bredd. Denna bredd är även det som Räddningsverket rekommenderar med tanke på utrymningsmöjligheter. 

Idag säljs de flesta vindstrappor färdigmonterade. Alltså att de är lucka och trappa i ett. Men tänk ändå på att det krävs en del för att montera in den. Du ska bland annat göra hål i taket där den ska sitta. Du bör se till att göra monteringen korrekt. Är du det minsta osäker, ta in en hantverkare som hjälper dig med jobbet!