nyt inlagg Jenny Lexhed

Belysning, det är ganska viktigt i våra hem. Många gör misstaget att underskatta vikten av den. Men genom att se till så att du har rätt kombination av möbler, textiler, växter samt då även belysning, det gör att du kan skapa en bra stämning i ditt hem. En typ av belysning som du kan använda för att skapa rätt atmosfär, det är just spotlights. För dig som vill satsa på en spotlight eller fler, läs våra tips!

Spotlights passar att ha i de allra flesta rum och vi ska tipsa dig lite kring hur du ska tänka med din spotlight när det gäller placering.

Spotlights i badrummet

Att ha en spotlight eller flera i badrummet, det är riktigt praktiskt. Det eftersom att du kan sätta dem på väggarna, på hyllor, i taket och till och med på golvet. Det finns ju idag många varianter av spotlights och i olika storlekar. Du kan till exempel ha mini spotlight och skapa som en stjärnhimmel i taket. Med spottar runt spegeln får du en lyxig hotellkänsla.

När du ska använda spotlights i badrummet, se till att du väljer rätt IP-klass på dem! Det gäller även då du ska ha dem i andra våtutrymmen eller ute!

Spotlights i köket

Köket är ett rum som många av oss tillbringar en hel del tid i. Här är vi då det är dags att laga mat, då vi ska äta samt för att umgås med varandra. Därmed är det även viktigt att satsa på en belysning som är flexibel. Det kan vara smart att sätta små spotlights under dina köksskåp. Det ger dig en bra arbetsbelysning då du står vid din köksbänk. Du kan även fundera på att skaffa inbyggda spotlights i din köksfläkt. 

Ett annat sätt att använda spotlight på, det är att flera sådana på en skena. Då går det att rikta ljuset dit du behöver ha det. 

Spotlights i sovrummet

För det lilla sovrummet är det perfekt att ljussätta med hjälp av små spotlights i taket. Det gör att hela rummet känns större. Även i sovrummet kan det passa bra med spotlights på skena. Dessa kan du ha framför garderoben. Sedan är det inte fel att även satsa på en spotlight inne i själva garderoben!

I sovrummet är det en fördel att välja spotlights med dimmer. Det så att du ska kunna variera mellan ett mysigare sken och ett starkare sken. Det för att kunna mysa, eller städa!

Spotlights i vardagsrummet

Ett vardagsrum har ofta behov av att ha många olika sorters lampor. Du bör ha en taklampa som allmänbelysning. Sedan kan du komplettera med andra lampor för dekoration och riktat ljus. Bland annat kan spotlights vara bra för att belysa en eller flera tavlor med. Eller för att lysa upp dina växter. 

Även i vardagsrummet kan det passa att ha spotlights på skena, som ett komplement till den vanliga taklampan. Fördelen är att du då kan justera och ändra ljuset så som du vill ha det.  Sen kan det vara snyggt att även ha spotlights i trappan, för att belysa trappstegen.